jueves, 28 de abril de 2016

El Campus Torribera supera enguany els 3.000 universitaris


Jordi Corachán - 28/04/2016
La palanca és una barra que ens permet aixecar o moure un objecte vint vegades més gran mitjançant un punt de suport anomenat fulcre. Amb la idea moure l’economia i apuntalar el futur es va crear ‘Santa Coloma, ciutat universitària’ fa tres anys i ara es reforça amb la marca ‘Santa Coloma, ciutat gastronòmica, presentada la setmana passada. És el moment d’unir forces entre les ciències de l’alimentació i la gastronomia per transformar Santa Coloma mitjançant la formació dels seus joves -més oportunitats laborals- i situar la ciutat, que té una estrella Michelin -restaurant Lluerna-, al circuit gastronòmic i turístic de l’entorn de Barcelona.
El Campus de Torribera està consolidat i cada any augmenta el seu prestigi i el nombre d’alumnes. Aquest curs té 3.076 universitaris, 279 més que l’anterior, el que significa un increment del 9%. Un total de 839 (72 més que el passat) fan cursos, graus i postgraus de ciències de l’alimentació, que depenen de la Univer-sitat de Barcelona.
Assignatura pendent
El seu director, el catedràtic de química Màrius Rubiralta, sosté que la intenció és arribar ben aviat als 1.000 i, al mateix temps, fomentar aquests estudis entre els estudiants de Santa Coloma, que constitueixen encara una minoria. “Dels 180 alumnes de primer, només tenim sis de la ciutat”, afirma Rubiralta (llegir l’entrevista de la contraportada).
Malgrat això, ‘Santa Coloma, ciutat universitària’ és avui un projecte de referència en l’àmbit de l’alimentació, la nutrició, la qualitat i seguretat alimentària i la gastronomia. És ja un pol d’atracció per a estudiants del Barcelonès, i també de les comarques del Maresme, d’Osona o el Vallès, així com d’estudiants estrangers. En canvi, sorprèn que aquests estudis, amb un futur més que prometedor, no hagin captivat als joves colomencs; potser, per falta d’informació.
La importància d’aquests estudis s’han posat en relleu enguany, quan la Universitat de Barcelona ha modificat el seu model organitzatiu per integrar els cursos que es realitzen al Campus de Torribera, el tercer de l'àrea metropolitana. Fins i tot, avui la nova Facultat de Farmàcia es denomina de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació, que s’estructura en dos campus: el de la Diagonal, de Barcelona, i el de Torribera, a Santa Coloma.
Ara, professors i investigadors de Torribera s’organitzen en un nou departament anomenat de Nutrició, Ciències de l'Alimentació i Gastronomia. Protegits per aquest paraigua podran seguir impartint els graus de Nutrició Humana i Dietètica i el de Ciència i Tecnologia dels Aliments, així com el màster de Seguretat Alimentària.
El projecte ‘Santa Coloma, ciutat universitària’ neix el 2013 amb la idea de difondre i prestigiar la docència i la investigació puntera que porta a terme al campus de Torribera, que va començar la seva marxa a principis del 2000.
A més de l’àrea d’Alimentació, Torribera acull la seu de la Universitad Nacional de Educación a Distancia (UNED), que enguany té 1.667 alumnes, 179 més que l’anterior. Els matriculats van al centre de manera ocasional, especialment per fer els exàmens.
El mèrit
L’oferta educativa la completen els 300 estudiants de medicina de la Fundació Hospital Esperit Sant i els 270 del Centre Doctor Emili Mira-Parc Salut Mar.
A la UB, UNED, Salut Mar i FHES cal sumar a la marca ‘Santa Coloma, ciutat universitària’ a l’Ajuntament de la ciutat, que s’ha implicat amb el campus des del primer moment. També cal destacar el suport de la Diputació, que ha cedit els terrenys de la seva propietat, sense interferir en la gestió. Entre tots han creat la palanca que ha d’impulsar la ciutat cap al futur.
- See more at: http://www.diaridesantacoloma.com/el-campus-torribera-supera-enguany-els-3000-universitaris#sthash.r89TOGlJ.VtYK67pu.dpuf

No hay comentarios:

Publicar un comentario