jueves, 10 de junio de 2021

LA ROSA CORMINAS ,REBEL FINS AL FINAL

 

                                          foto recent de la Rosa, al seu 90 cumpleany

La Rosa Corminas va neixer al barri barcelones de Vallcarca, al Septembre del 1930, quans els carrers eren buits de cotxes i el transport public,escas, eren el tranvies . Era la tercera dels quatre germans.

Vallcarca és un barri de Barcelona que pertany al districte de Gràcia. Es troba amagat entre dos turons, el del Putget i el del Coll, i s'estén seguint el curs de la riera que li dóna nom. Els seus nuclis primigenis van ser l'hostal de la Farigola, Can Falcó, Can Mas i Can Gomis. Els jardins de Can Gomis van ser destruïts amb la construcció de l'Hospital Militar. L'antic hostal de la Farigola, sobre la riera del mateix nom, es va enderrocar i s'hi va fer una escola. Els terrenys del Mas Falcó acullen una petita urbanització de torres aïllades.

                                               

Popular  Pont de Vallcarca


La rebeldía intantil de la Rosa va començar quan volia que els pares el compresin una nina molt gran de cartró, aleshores la que popularment es deía Pepona. La Rosa va sortir victoriosa de la seva primera lluita per aquella primera il.luiso, i la va disfrutar molt de temps.

Pero la guerra civil, provocada per el aixecament feixista de Franco, li va trencat tota la infantesa i va tindre que madurar massa de presa ,veien tot el horror i patiment que el poble estaba vivint: Tiros, barricades, milicians armats a la Plaça Universitat, van ser unes  imatges que mai oblidará la Rosa, com tampoc se l´oblida  durant els tres anys que va durar la guerra i cap nena celebrava el seu cumpleanys
                            . 
´
La Rosa va comenzar a treballar als 14 anys i mai oblidará que va rebre el primer regal dels pares : un rellotge, que el va portar a sobre molt  anys . Tenir treball als 14 anys era molt alliberador,tant per ella com per l´ajuda que aportaba a la familia, en aquells anys durs i sense esperança de la postguerra.
                                      
La Rosa , al igual que moltes families de Catalunya, van patir a les seves propies carns les greus consecuencies de la victoria feixista en contra de la Republica: L´empobriment de les clases treballores i la manca de treball va portar a l´emigració a dos dels seus germans: El Joan es va tindre que anar a Suissa, a on va morir recenment, i el Miquel va tindre que agafar un baixell cap a Mèxic .

La Rosa es va casat molt jove, amb el seu promès de tota la vida, el Felix, i de seguida va tenir els seus dos fills, l'Albert i el  Javier. I aleshores el pis a on vivien, molt a prop de la Plaça d´Espanya, els quedaba petit i cada fin de semana i tots els estius, es venien al terreny del carrer Cervantes de Santa Coloma, que havien adquirit els pares del Felix als anys 1924, emulan a molts altres barcelonins de l´epoca, que triaven la nostre ciutat per estiuear als messos de Juliol i l´Agost. I es van construir una caseta i van cultivar un petit hortet, el gran desig de les families treballores.
La Rosa i el Felix, mentre treballaven a Barcelona, mai no van faltar cap any a la seva cita a la caseta de la Serra Marina.I quan es van jubilat van decidir viure tot el any.
La Rosa, amb els seus veins del carrer colomenc, sobre tot amb el inquiet Vicent Vilaplana, van institucionalitzar la Festa del nostre Barri, que abans de Serra Marina, el van dir La Bella Estada. I d´aquells endeveniments tenim hermoses fotografies a on el nens participaven als jocs infatils i els grans ballaven al carrer de terra .
                                              La Rosa un estiu dels any 1954 al barri de Serra Marina

- De jove sentía moltes inquietuts per tot el que estaba suceint- en comenta la Rosa amb nostalgia-: Les lluites obreres, la vaga del tranvia, el resurgit del catalanisme... el va viure desde la distancia, perque les dones casades tenien un rol mol conservador.

-Desde que estic jubilada no he volgut perdre´m tot allo que poc asistir i participar -ens confesa la Rosa-, tinc que recuperar el temps perdut.
Desde el neixement de la Asociació de veines de Serra Marina, fa quasi 16 anys, la Rosa ha sigut una de les asociada mes constant i fidel. Poques reunions i assamblees s´ha perdut, el que significaba que endolsara molta moral a la resta de menbres.

                                       Primera manifestacio de SOS GENT GRAN demanat segona residencia i centre de día


Com l´ Associacio de Veines del barri recolça totes les mogudes importants de la ciutat, no es gens deificil veure a la Rosa en mig de les concentracions: La lluita per una segona residencia i un centre de dia,la lluita per unes pensions dignes,etc.

La Rosa encapçala manifestacio a Barcelona de la Marea pensionista Gamenet 



-Bon día Rosa, avui que toca? - L´abordo a la parada del Bus M30-. Avuí tinc reunió a l´Associació de la Gent Gran, que fan una conferencia sobre el cambi climatic-

Es molt raro no veure a la Rosa, als seus 90 anys, agafar cada matí l´autobus.
-Tinc que sortir al carrer, no puc etar tantes hores devant de la televisió, em possa dels nervis- en diu amb la seva bonica sonriure.
                                        
                                                                        Homenatge recent de l´associació de Veines de Serra Marina   a la Rosa  


Tothomm que ha que tingú contacte o amistat amb la Rosa coincideix amb el mateix: La Rosa es una molt bona persona i molt propera. I el secret de aquesta vitalitat i de la seva humanitat la podeu trobar en la seva filosofia de ser REBEL FINS AL FINAL





No hay comentarios:

Publicar un comentario