miércoles, 13 de abril de 2016

Acte d'homenatge a Isabel Muñoz, mestra colomenca que va morir l’any passat.

       
  El Casal del Mestre i la Federació de Moviments per la Renovació Pedagògica han programat un acte d'homenatge a Isabel Muñoz, mestra colomenca que va morir l’any passat. 
L'acte tindrà lloc el 16 d’abril (11.00) a l’Escola Lluís Millet, del barri Les Oliveres  

Isabel Muñoz, mestra colomenca
El 16 de setembre va morir Isabel Muñoz. Nascuda a Sevilla el 2 de gener de 1957, als 6 anys es va traslladar amb la seva família a Santa Coloma de Gramenet, on va residir la resta de la seva vida.

La Isabel era una persona forta que va viure intensament tot allò en què va participar, tant en l’àmbit personal i familiar com en el professional.
Va ser mestra, una mestra compromesa amb els seus alumnes, compromesa amb les escoles i els moviments educatius per la millora de l'educació, i compromesa amb Santa Coloma.

Des dels anys 80, en què va arribar a l'escola Lluis Millet del barri de Les Oliveres, es va implicar activament en la renovació pedagògica. És en aquest centre on, a més del seu treball a l'aula i a l'escola, ja va crear el primer grup de Didàctica de les Ciències del Casal del Mestre.

Anys després es va incorporar a l’equip de mestres de l'escola Can Zam, en un moment en el que l'escola havia de formular propostes per treballar un context de marginalitat social. Aquesta experiència la va portar a treballar, durant uns quants cursos, al Programa d’Educació Compensatòria.

Des de l’any 1996, i amb l’aplicació generalitzada de la LOGSE, va passar a treballar amb l’alumnat de secundària del IES Ramon Berenguer IV, fins el moment de la seva forçada jubilació per raons de salut.

La Isabel va ser ànima i motor del Casal del Mestre, tant en moments bons com en altres que no ho eren gaire. Va ser en els moments difícils quan la seva presència va ser imprescindible perquè el Casal del Mestre de Santa Coloma continués jugant el paper que la ciutat necessitava.

Va assumir durant uns anys la presidència del propi Casal i també, posteriorment,  la de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya. Igualment, va representar als mestres en el Consell Escolar de Catalunya i en altres òrgans de participació local i territorial.

El seu compromís amb Santa Coloma la va portar a dirigir, a partir de l’any 2003, l'elaboració del Projecte Educatiu de la Ciutat, que encara que amb fortes deficiències posteriors degudes a la seva tardana i parcial aplicació, va constituir un important procés participatiu que va donar una guia, encara vàlida, per configurar polítiques educatives locals amb cara i ulls.

Ja jubilada, no va deixar mai de treballar per l'educació. Durant l’any 2010 va participar en el projecte Montada, en col·laboració amb el Col·legi d’Aparelladors de Barcelona, sobre la rehabilitació del patrimoni arquitectònic als països del Magrib i les seves interaccions amb  l’educació al Marroc, Algèria i Tunis. També es va implicar activament en el grup de Didàctica de les Ciències de l’ICE de la UAB, i va ser novament motor perquè les escoles de Santa Coloma incorporessin les últimes tendències en la innovació educativa. Des del grup de Ciències del Casal del Mestre i conjuntament amb altres entitats, va ser promotora de la renovació pedagògica entre les noves generacions de mestres.

Amb la col·laboració de l’Escola Municipal de Música, va participar activament en el programa Santa Coloma Sona, que busca obrir la formació musical a l’alumnat exclòs d’aquesta per raons socials i familiars.


Finalment, a l'escola Tanit del Raval, al barri de la seva infància i de la que havia estat alumna, ha participat activament en el projecte que més l'ha omplert de satisfacció en els darrers anys. Ha compartit amb un equip jove l'esperança permanent en que l'educació ha de ser una eina clau en el creixement de les persones, i un arma per poder transformar els entorns de marginalitat social i cultural en espais més justos i equitatius.                                                                                                                                     

  


No hay comentarios:

Publicar un comentario